20 липня

У Нововодолазькому районі з’являться ресурсна кімната та медіатека

Проекти реалізуються у рамках створення інклюзивного освітнього середовища в Харківській області.

Роботи над облаштуванням ресурсної кімнати в Охоченській загальноосвітній школі розпочалися у червні. Тут вже оновили комунікації, встановили спеціальні прилади опалення, зараз будівельники оздоблюють приміщення. Кімнату створюють за типовим проектом, який використовують в усіх районах області. Тут будуть облаштовані три зони: соціально-побутової реабілітації, навчальна та зона гри.

«Кошти на створення кімнати виділено з обласного та районного бюджетів, - розповів голова Нововодолазької РДА Роман Мерзлікін. - За підтримки керівника області Юлії Світличної, яка особисто контролює запровадження інклюзивної освіти в регіоні, ми отримали кошти на медійне обладнання та меблі для ресурсної кімнати».

У школі навчається двоє дітей, які потребують занять у ресурсній кімнаті.

«Одна дівчинка із затримкою розвитку навчається в 4 класі разом з іншими дітьми. Тепер вона зможе додатково займатися з фахівцями, проходити корекційне навчання та ще комфортніше почувати себе поруч з однолітками, - говорить директор Охоченської школи Любов Харченко. - Ще один хлопчик з інвалідністю навчається за індивідуальною формою. Заняття з фахівцями у кімнаті також мають допомогти йому покращити стан здоров’я».

 

Медіатеку відкриють у Ватутінській школі Нововодолазького району.

«Медіатека - це сучасна бібліотека, яка має інтерактивний простір, де діти можуть спілкуватися. Там буде територія для книжок і підручників, а також куточок з сучасним комп’ютерним обладнанням, що дозволяє отримувати найсучаснішу інформацію. Користуватися нею зможуть не тільки учні з особливими потребами, а й їхні однокласники. Це буде простір для додаткового спілкування», - розповів Роман Мерзлікін.

Крім того, за словами керівника РДА, в районі буде створено інклюзивно-ресурсний центр, який надаватиме корекційні послуги для всіх дітей Нововодолажчини, які їх потребують.

«Це тільки початок. Реформування освіти передбачає створення комфортних умов для навчання та соціалізації всіх дітей без винятку. Дякуючи увазі Юлії Світличної до цього питання, райони сьогодні мають підтримку з обласного бюджету та можуть реалізовувати такі вкрай важливі проекти», - підкреслив Роман Мерзлікін.

Нагадаємо, в минулому навчальному році інклюзивне навчання було організоване у 142 навчальних закладах області для майже 300 учнів. Протягом 2017 року в регіоні створено 27 інклюзивних груп у 19 дошкільних навчальних закладах.

У 2018 році в області заплановано відкрити 27 інклюзивно-ресурсних центрів. 4 центри вже відкрито - у Балаклійському, Богодухівському, Первомайському районах та місті Харків.

Також програмою «Новий освітній простір Харківщини» передбачено відкриття у цьому році 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек.

У минулому році в регіоні вже було відкрито 3 ресурсні кімнати: 1 - у Харкові та 2 - у Чугуєві, у 2018 році 2 кімнати відкрито в Богодухівському районі. Також в області вже створено 2 медіатеки - у Богодухівському та Харківському районах.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/93942

Шаблоны для сайта