Print this page
01 жовтня

Сергій Чернов про необхідність законодавчого забезпечення децентралізації та інші виклики, перед якими стоїть реформа місцевого самоврядування

Голова обласної ради Сергій Чернов, виступаючи на заключному пленарному засіданні  X Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» підбив підсумки панельної дискусії «Децентралізація та місцевий розвиток: нові можливості для бізнесу».

«Щоб забезпечити стале зростання економіки держави та добробуту людей, зусиль тільки центральної влади недостатньо. У глобальному світі зміни відбуваються швидко, що вимагає від нас самої активної реакції, у тому числі на регіональному та місцевому рівні, якомога оперативного прийняття рішень», – підкреслив Сергій Чернов.

 

Голова обласної ради зазначив, що у результаті децентралізації, що відбувається в контексті реформи місцевого самоврядування, з’явилися додаткові організаційні, фінансові можливості у громад. Тому виникає потреба нових управлінських кадрів, мислячих інноваційно, по-діловому, як у бізнесі, здатних брати відповідальність, готувати та реалізовувати проекти розвитку.

«Муніципальна практика випереджає законодавче забезпечення реформи місцевого самоврядування. Навіть там, де активно відбувається процес об’єднання громад. Де поглинуті однією громадою території цілих районів, а таких в Україні вже близько 30, у тому числі, Коломацький на Харківщині, виникає конкуренція компетенцій між різними рівнями влади. Верховна Рада має терміново має приймати відповідні законодавчі акти, щоб врегулювати ці питання.

Моя особиста точка зору, але вона має підтримку у експертному середовищі, потрібно наполягати на внесенні змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування. Щоб зафіксувати вже пройдений шлях реформування, та відкрити можливості продовжувати перетворення на субрегіональному та регіональному рівнях відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Поряд із потребою у законодавчому забезпеченні реформи є інші виклики. Про них також йшлося під час дискусійної панелі.

Великий обсяг коштів виділяється Україні Європейським Союзом, США через різні міжнародні програми та проекти. Станом на липень 2018 року у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України зареєстровано 407 проектів міжнародної допомоги на загальну суму 5,6 млрд доларів США. За останні три роки Україні ЄС надав 12 млрд євро. Але бракує підготовлених менеджерів, які б підготували якісні проекти, щоб максимально ефективно використати ці кошти. На цьому мають зосередити увагу органи місцевого самоврядування та виконавча влада. Має залучатися наука та бізнес. Щоб разом скористатися такими можливостями.

Розглядаючи питання стосовно підвищення конкурентоздатності територій,  як перемагати в конкуренції за інвестиції та кадри, зокрема, відзначили, що важливим є створення бренду території, як інструменту просування та реалізації її економічного потенціалу громади або регіону.

Важливою темою, навколо якої також точилося обговорення, був розвиток сільських територій. Статистика від Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України показує тривожну динаміку. За останні два десятиріччя з мапи України зникло майже 500 сіл. Стільки ж існує за документами, але там ніхто не проживає. Протягом дев’яностих – двохтисячних років щороку Україна втрачала 11 сіл, а за останні вісім років – по 19. При цьому доля сільськогосподарського виробництва в структурі національного ВВП найвища серед країн Європи.

Але, спікери під час дискусії довели, що на тих сільських територіях, де застосовується публічно-приватне партнерство, де ефективно використовується кадровий ресурс, де працює сільський бізнес, можна забезпечити успішний розвиток. Навіть на тлі таких негативних демографічних тенденцій», – сказав Сергій Чернов, виступаючи на пленарному засіданні форуму.

Також Сергій Чернов заявив про ініціативу створення у Харківській області школи постійної підготовки квадрів місцевого самоврядування , яка б у своїй діяльності спиралася на можливості Університетського консорціуму, профільних навчальних закладів.

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/ua/press-center/news/20231-sergij-chernov-pro-neobkhidnist-zakonodavchogo-zabezpechennya-detsentralizatsiji-ta-inshi-vikliki-pered-yakimi-stojit-reforma-mistsevogo-samovryaduvannya

IMG_0101
4
IMG_0059
IMG_0061
IMG_0064
IMG_0067
IMG_0078
IMG_0079
IMG_0111
IMG_0081
IMG_0080
IMG_0097
IMG_0083
IMG_0096
IMG_0119
IMG_0106
IMG_0125
IMG_0123
IMG_0131
IMG_0133
IMG_0158
IMG_0165
IMG_0139
IMG_0174
IMG_0166
IMG_0178
IMG_0190
IMG_0194