Print this page
05 жовтня

Пам’ять українського письменника Леоніда Первомайського вшанували відкриттям меморіальної дошки на малій батьківщині

Депутат Харківської обласної ради Максим Колінько під час робочої поїздки до Красноградського району взяв участь в урочистостях присвячених Дню людей похилого віку, а також відвідав відкриття меморіальної дошки Леоніду Первомайському.

Беручі участь у святкових заходах до Дня людей похилого віку та ветеранів, Максим Колінько передав вітання від голови обласної ради Сергія Чернова. А також вручив грамоти та подяки обласної ради соціальним працівникам та громадським активістам.

 

Так, за вагомий внесок у розвиток і зміцнення ветеранського руху, відданість справі та соціальний захист ветеранів, патріотичне виховання підростаючого покоління та з нагоди свята Максим Колінько вручив заохочувальну відзнаку голови обласної ради «Цінний подарунок – годинник з логотипом “Голова Харківської обласної ради”» голові Красноградської районної організації ветеранів України Василю Кривобоку.

Крім того, Максим Колінько відвідав урочисту церемонію відкриття меморіальної дошки видатному українському письменнику Леоніду Первомайському, який народився у Костянтинограді (нині Красноград). Пам’ятний знак було встановлено на фасаді будівлі, де навчався письменник, по вулиці Соборна, 77. Ініціаторами події виступили громадські організації «Харківський музей Голокосту» та Харківський обласний комітет «Дробицький Яр».

«Красноградщина шанує пам’ять видатних земляків і дбайливо піклується про збереження своєї культурної спадщини. Впевнений, що для всіх жителів району, особливо молоді буде цікавим і корисним відкрити для себе творчість земляка з такою непростою долею, який став очевидцем багатьох історичних подій, чий талант знайшов своє втілення у поетичних, літературних та публіцистичних творах», – відзначив під час церемонії відкриття меморіальної дошки Максим Колінько.

Леонід Первомайський (справжнє ім’я – Ілля Шльомович Гуревич; 1908–1973) народився в місті Костянтиноград, нині Красноград.

На початку двадцятих років в комсомольській пресі публікувалися нариси, оповідання та вірші молодого письменника. У наприкінці 1926 року вийшла перша книжка оповідань, в 1929 році перший збірник віршів, в 1930 – поставлена перша п’єса. 

Надалі Леонід Первомайський працював переважно в області поезії: книги «З фронту», «Героїчні балади», «Нова лірика», «Барвінковий світ» А також для театру, п’єси: «Невідомі солдати», «Ваграмова ніч», «Початок життя» і «Олекса Довбуш».

На фронті Леонід Первомайський працював в радіомовленні і з початку 1943 року кореспондентом «Правди». У 1946 році став лауреатом Сталінської премії II-ступеня.

Письменник багато працював над перекладом іноземних класиків на українську мову. Він переклав «Лейлі і Меджнун» Нізамі, вірші Г. Гейне та Ш. Петефі, видав велику антологію народних балад  «З глибини».

Українською мовою тричі виходило зібрання творів письменника. Вірші і проза Леоніда Первомайського переведені на низку іноземних мов.

1
IMG_8203
IMG_8242
IMG_8238
IMG_8213