Print this page
05 жовтня

Історію українського кіно в авторстві харків’янина представили у Києві

Презентація двотомника відомого харківського мистецтвознавця та історика Володимира Миславського «Історія українського кіно 1896 – 1930: факти та документи» відбулася сьогодні у Будинку кіно, що у Києві. Участь у презентації взяли голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, виконавчий директор Міжнародного дитячого кінофестивалю «Дитятко» Володимир Дягілев, заступник голови НСКУ Сергій Тримбач, кінематографісти, творча молодь, громадськість.

 

Вітаючи гостей заходу, Сергій Чернов зазначив: «Приємно бути у храмі кіно серед кінознавців та істориків кіно. Дякую Володимиру Миславському від усіх депутатів обласної ради за титанічну працю. Чим краще ми знаємо історію, тим міцніші підвалини сьогодення і майбуття».

За його словами, це дослідження історії українського кіно 1896-1930 років - гордість і надбання всієї країни.

«Воно має набути якнайширшого розповсюдження, щоб факти й прізвища з книги були відомі загалу. Адже, окрім класика кіно Олександра Довженка, інші імена залишаються за полем нашої уваги. Глибоко переконаний, що культура - основа нашої ідентичності. І коли держава вкладає кошти у підтримку талановитих людей, митців, письменників, вона інвестує у своє майбутнє», - сказав голова обласної ради, президент фестивалю «Дитятко» Сергій Чернов.

Як він зазначив, рішення про видання цієї книги ухвалив оргкомітет Міжнародного дитячого телефестивалю «Дитятко», який цього року зібрав роботи з 91 країни світу  від 1088 учасників. Загальна тривалість надісланих робіт  склала понад 260 годин.

У двотомнику, виданому до Дня українського кіно за підтримки Сергія Чернова, зібрано і систематизовано численні фактографічні матеріали ранньої кіноісторії України, розглянуто процеси формування кіноаудиторії, еволюцію кінотеатрального бізнесу, розвиток кінохроніки та освітнього кінематографу, а також приватне виробництво в роки Громадянської війни в Ялті, Києві і Одесі. 

Розглянуто процеси формування та діяльності ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління), механізми функціонування системи кінопрокату, жанрові і тематичні пошуки авторів української кінематографії, що виникали на різних етапах вітчизняної історії.

Автор, в першу чергу, спирався на архівні джерела, численну періодику, а також мемуари учасників тих подій. Уникаючи загальної оцінки кінематографічних явищ, автор прагнув максимально збагатити роботу невідомою фактографічною інформацією. Таким чином, в монографії детальним чином реконструюється цілісна картина розвитку кінематографу в Україні в обумовлений період. Чимало даних і свідчень публікуються уперше.

«Дослідження,  яке сьогодні презентується вашій увазі,  насправді ще не завершене, працюю зараз над третім томом. Загалом у тритомнику буде використано 4,5 тисяч джерел,  факти і плакати українського кіно,  іноземні фільми, що були у вітчизняному  прокаті тієї пори. Метод,  що я використав, називаю реконструкцією подій», - зазначив автор тридцяти п’яти досліджень Володимир Миславський.

Після презентації книги учасники заходу мали змогу переглягути кінодекламацію "Дачный муж", 1911 року, що була відновлена Володимиром Миславським,  як і чимало інших фільмів тієї пори.

Кіномитці одноголосно висловилися за те, що праця потрібна, важлива та актуальна. Доктор мистецтвознавства Вадим Скуратовський у свою чергу запропонував провідним кінознавцям підтримати висунення автора на національну премію.

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/ua/press-center/news/20264-istoriyu-ukrajinskogo-kino-u-avtorstvi-kharkiv-yanina-predstavili-u-kievi

IMG_2431
IMG_2517
IMG_2448
IMG_2525
IMG_2535
IMG_2466
IMG_2441
IMG_2611
IMG_2548
IMG_2558
IMG_2570
IMG_2432
IMG_2613
IMG_2656
IMG_2667