16 жовтня

Сергій Чернов: Державна підтримка на розвиток територіальних громад збільшилася майже в сорок разів

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов бере участь у ІІІ Польсько-Українському форумі місцевого самоврядування «Громада. Інвестиції. Розвиток», що проходить сьогодні у Харкові, в коворкінгу FABRIKA. Ключовими питаннями Форуму цьогоріч стали: енергоефективність, як самоінвестування громади та інвестиції в людей.

Захід проходить за участю керівництва області, експертів Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, Генерального консула Республіки Польща у місті Харкові  Януша Яблонського, президента Польсько-української господарчої палати, президента Міжнародного об’єднання «Європа-Північ-Схід» Яцека Пєхоти, директора українських програм Фонду міжнародної солідарності Адама Зауера.

 

Загалом у Форумі беруть участь понад 250 представників керівництва, громадськості та бізнесу об’єднаних територіальних громад Харківщини, депутати Харківської обласної ради, представники облдержадміністрації, а також районних і місцевих рад, що знаходяться в процесі об’єднання.

Вітаючи учасників заходу, Сергій Чернов зазначив, що Форум вже зарекомендував себе як важлива подія, що створює простір, де зустрічаються влада, громадськість та бізнес. Адже, на його думку, такі зустрічі особливо актуальні в контексті децентралізації. Тому що період реформ – час, коли суспільство навчається жити в нових умовах, аналізує можливості, що відкриваються, формує новий менталітет.

«Сучасність стирає грані між управлінцями та підприємцями. Час наближає новітню специфіку управління громадою до засад на яких ведеться підприємницька діяльність. Стимулом до цього стає децентралізація, яка передає за принципом субсидіарності на рівень громад нові повноваження та фінансові ресурси.

Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів збільшили власні доходи місцевих бюджетів утричі: у зведеному бюджеті країни частка місцевих бюджетів перевищила 50%; місцеві податки та збори у власних доходах громад зросли до 30%; майже в 40 разів збільшилася державна підтримка на розвиток територіальних громад та оновлення їх інфраструктури», - поінформував очільник обласної ради учасників заходу.

За таких обставин, наголосив Сергій Чернов, з’являється нагальна потреба у формуванні нового класу чиновників-управлінців, які працюватимуть як сучасні менеджери, раціонально та ефективно використовуючи нові можливості на благо своїх громад. Й саме у питаннях підготовки фахівців місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, Харківська обласна рада співпрацює з польськими партнерами, які завжди готові поділитися досвідом та кращими практиками, надати методичну та організаційну підтримку.

«В контексті нашого системного і плідного  співробітництва з Польщею відбувається ціла низка заходів як на території України, так і на території Польщі. Цього року Харківська обласна рада стала учасником пілотного проекту Робочої групи «Комітет регіонів ЄС – Україна» Ініціатива «Рівний-Рівному», що підтримується програмою «U-LEAD з Європою». Наш партнер - Великопольське воєводство. Стратегічний напрямок співпраці – економічний розвиток сільських територій», - розповів голова Харківської обласної ради.

Він також подякував від депутатів обласної ради польським партнерам за щиру підтримку України на шляху децентралізації, допомогу у здійсненні реформи місцевого самоврядування на території Харківщини, що відбувається за активної участі Генерального Консульства Республіки Польща в Харкова та пана Генерального Консула Януша Яблонського особисто.

У ході першої панельної дискусії Форуму організатори презентували пілотний проект Польсько-української господарчої палати «Нова Енергія – енергетично спроможна громада», який завдяки співпраці польської та української сторін стартував на території п’ятьох об’єднаних територіальних громад.

Другою важливою сферою обговорення на Форумі є тема «Інвестиції в людей» - Соціальні послуги в ОТГ як інструмент розвитку людського капіталу. У ході дискусії обговорюють нові стандарти соціальних послуг для мешканців громад та шляхи створення комфортних умов життя у громадах. Польські та українські експерти поділилися також власним досвідом щодо цього питання.

Довідково. Польсько-Український форум місцевого самоврядування проходить у Харкові втретє. Організаторами Форуму є Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з партнерами – Генеральним консульством Республіки Польща у м. Харкові, Харківською обласною державною адміністрацією, Фондом міжнародної солідарності, Польсько-українською господарчою палатою та ГО «Польсько-українська аграрна асоціація».

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/ua/press-center/news/20341-sergij-chernov-derzhavna-pidtrimka-na-rozvitok-teritorialnikh-gromad-zbilshilasya-majzhe-v-sorok-raziv

IMG_5656
IMG_5828
IMG_5657
IMG_5670
IMG_5665
IMG_5695
IMG_5694
IMG_5737
IMG_5740
IMG_5710
IMG_5744
IMG_5750
IMG_5752
IMG_5905
IMG_5667
IMG_5721
IMG_5672
IMG_5682
IMG_5788
IMG_5866
IMG_5797
IMG_5856
IMG_5726
IMG_5686
IMG_5984
IMG_5689
IMG_5690
IMG_5775
IMG_5697
IMG_5722
IMG_5732
IMG_5742
IMG_5746
IMG_5761
IMG_5880
IMG_5873
IMG_5896
IMG_5911
IMG_5938
IMG_5930
IMG_5967

 

 
Шаблоны для сайта