28 листопада

У Харкові обговорили проблемні питання підготовки робітничих кадрів

27 листопада заступник голови ХОДА Михайло Черняк взяв участь у засіданні круглого столу, підготовленого Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт».

Для обговорення питань зайнятості населення та підготовки робітничих кадрів для пріоритетних галузей економіки регіону зібралися керівники департаментів, управлінь та відділів ХОДА, служби зайнятості, промислових підприємств та закладів професійної технічної освіти.

Михайло Черняк привітав зібрання від імені керівника області Юлії Світличної та відзначив її особистий внесок у вирішення проблемних питань соціального захисту та зайнятості населення. 

«Голова ХОДА часто спілкуються з робочими колективами, на підприємствах проводяться особисті прийоми громадян. У першу чергу вона порушує питання соціального захисту робітників та створення гідних умов праці для них», - зазначив Михайло Черняк.

Він підкреслив, що, не дивлячись на близькість області до зони конфлікту, Харківщина вже третій рік поспіль є кращою в країні за соціально-економічними показниками. Зокрема, при складанні цього рейтингу враховувались показники рівня заробітної плати та зайнятості населення.

 

«З року в рік зростає кількість новостворених робочих місць – це свідчить про розвиток підприємств. При цьому кількість «тіньовиків» зменшується, - сказав Михайло Черняк. - Наразі наше завдання - сприяти авторитету робітничих професій та забезпечувати населення державними соціальними гарантіями».

Між тим, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Олександр Колесніков окреслив коло проблемних питань у цій темі. Зокрема, він  підкреслив, що питання підготовки робітничих кадрів викликане зростальними проблемами невідповідності співвідношення попиту і пропозиції на фахівців робітничих професій.

«На наших засіданнях ми вже обговорювали цю проблему, адже тема втрати робочого потенціалу вже стала головною проблемою для нашої країни, - підкреслив Олександр Колесніков. - З одного боку, маємо факт постійного відтоку кадрів за кордон, з іншого - на обліку в службі зайнятості Харківщини перебуває 65 тис. безробітних при наявності 82 тис. вакансій, які роботодавці надали службі – це майже на 4 тис. більше, ніж за аналогічний період минулого року».

У свою чергу, директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко також наголосив на проблемі дисбалансу між попитом та пропозицією в територіальному та професійно-кваліфікаційному розрізі.

«Так, з 5 тис. актуальних вакансій на початок листопада 65 складали робітничі професії, а серед безробітних кожен другий мав вищу освіту. Є 3 тис. вакансій для кваліфікованих робітників, а претендентів на ці вакансії - лише 1 тис. Зокрема, на 64 вакансії електрозварника на обліку в Харкові - лише 10 безробітних з цією професією, і навпаки, в області ми маємо 58 таких фахівців - для них в наявності лише 3 вакансії», - надав дані Володимир Міненко.

Ще однією з причин зниження престижності робітничих професій при зростальних потребах економіки є те, що заклади профтехосвіти за останні роки зменшили підготовку фахівців. Так, у минулому році в області було підготовлено 6-8 тис. кваліфікованих працівників, а щорічна потреба роботодавців склала 60 тис.

Далі учасники круглого столу говорили про шляхи підвищення престижності робітничих професій серед молоді. Зокрема, керівники великих підприємств вітали б повернення механізму навчання учнів старших класів в навчальних виробничих комбінатах. Також вони ділилися досвідом підготовки кадрів на власних підприємствах.

Сформовані під час засідання тези учасники внесли в резолюцію, яку спрямують для розгляду в комітети Верховної Ради, Кабінет міністрів та Федерацію роботодавців України.

Шаблоны для сайта