05 грудня

178 українців виявили бажання стати учасниками 24-ї антарктичної експедиції

Серед них - 32 жінки, котрі претендують на посади науковців, кухаря, лікаря та сисадміна. Планується, що відбір команди завершиться в січні 2019 року.

Такі дані за підсумками прийому документів в експедицію надає Національний науковий антарктичний центр (НАНЦ) Міністерства освіти і науки. Податися можна було з 27 вересня до 30 листопада 2018 року.

Найбільший конкурс – за право стати системним адміністратором зв’язку (47 осіб: 46 чоловіків, 1 жінка), дещо менше – кухарем (33 особи: 23 чоловіки та 10 жінок) і лікарем (27 осіб: 18 чоловіків, 9 жінок). Також працювати рік на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» хочуть 40 науковців (28 чоловіків та 12 жінок), 16 дизелістів-електриків (лише чоловіки), 15 механіків (лише чоловіки).

«Приємно вражає, що в Україні є така кількість романтиків науки та полярних мандрів. Адже за «довгою гривнею» в Антарктиду наразі не поїдеш: зарплата наших полярників хоч і непогана за українськими мірками, однак значно менша, ніж в учасників експедицій з інших держав. Тож можу констатувати, що до нас подаються люди зі значно шляхетнішою, не заробітчанською, мотивацією, і їхня кількість обнадіює. Водночас ми докладатимемо зусиль, щоб вивести забезпечення українських зимівників на гідний рівень», – коментує в.о. директора НАНЦ Євген Дикий.

 

Він також зазначив, що цьогоріч завдяки широкому поширенню інформації про конкурс, зокрема, в медіа, в центр надійшло в рази більше документів, ніж у попередні роки. На першому етапі оцінюватиметься відповідність кандидатів професійним вимогам. Другий етап – сувора медкомісія. І нарешті – тестування психологів, які мають оцінити здатність претендентів прожити рік у замкненому просторі та ізольованому колективі.

Планується, що відбір команди завершиться в січні 2019 року. Причому має бути визначено 2 склади: основний та запасний. Відтак усі вони проходитимуть навчально-тренувальні збори, за підсумками яких буде затверджено остаточний склад експедиції.

У МОН нагадують, що команда 24 Української антарктичної експедиції складатиметься з 12 осіб: 7 науковців, 3 інженерно-технічних співробітників (дизеліст-електрик, системний механік, системний адміністратор зв’язку), лікаря та кухаря.

Експедиція вирушить на станцію «Академік Вернадський» у березні 2019 року й перебуватиме там рік.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/96300

Шаблоны для сайта