15 січня

Сергій Чернов: Форс-мажорні ситуації – не перешкода, а додатковий стимул для реформи місцевого самоврядування

Підсумки реформи місцевого самоврядування та децентралізації на Харківщині у 2018 році підбивали під час круглого столу, який відбувся у Центрі розвитку місцевого самоврядування. Участь у заході, що також проводився для планування діяльності у поточному році, взяв голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Основні стейкхолдери реформи говорили про перебудову районного рівня задля створення ефективної моделі управління; про стандарти надання послуг та реалізацію секторальних реформ. Кращі практики та напрацювання розглядалися у контексті підвищення спроможності об’єднаних територіальних громад.

 

У вступному слові Сергій Чернов наголосив на важливості аналізу проміжних результатів реформи та інформування громадськості:

«Зустріч у сьогоднішньому форматі необхідна. Бо тут зібралися першопрохідці - люди, які особисто, разом зі своїми командами подолали шлях реформи. Хочу зупинитися на декількох загальнодержавних меседжах, що стосуються, безумовно, і нашого регіону та висловити свою точку зору за окремими напрямками.

Думаю, ніхто не сумнівається у тому, що реформа є ефективною. Більше того, переконаний, жодна об’єднана територіальна громада на Харківщині не скаже, що рішення було неправильним, чи не додало організаційних та фінансових можливостей».

Третя теза, на якій акцентував Сергій Чернов, стосувалася того, що муніципальна практика децентралізації випереджає нормативно-законодавче забезпечення. Це значною мірою перешкоджає новоствореним громадам у повній мірі розкрити свої можливості.

Серед пріоритетних завдань, виділених головою облради, забезпечення повсюдності місцевого самоврядування, а також законодавчий супровід реформи, що забезпечить уникнення дублювання повноважень. «Сьогодні констатуємо конкуренцію компетенцій в районах,  території яких повністю поглинені ОТГ, їх у державі вже 18», - сказав Сергій Чернов.

Голова обласної ради також зазначив:

«Належу до тих людей, які не поділяють таку точку зору, що якась форс-мажорна ситуація може бути перепоною у реалізації реформи. Навпаки, вважаю, чим більші виклики – тим помітніший темп реалізації й тим глибші зміни мають бути. Адже на територіях, де реформа працює, демонструється сталий економічний розвиток, дієвість влади й ефективне запровадження кращих вітчизняних практик».

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/ua/press-center/news/20985-sergij-chernov-fors-mazhorni-situatsiji-ne-pereshkoda-a-dodatkovij-stimul-dlya-reformi-mistsevogo-samovryaduvannya

IMG_1956
IMG_1704
IMG_1687
IMG_1749
IMG_1767
IMG_1772
IMG_1783
IMG_1765
IMG_1786
IMG_1791
IMG_1965
IMG_1847
IMG_1907
IMG_1857
IMG_1920
IMG_1922
IMG_1963
IMG_2006
Шаблоны для сайта