05 лютого

6 лютого в Харкові відбудеться прем’єра фільму «Крути 1918» за участю творчої групи

У кінотеатрі «Планета кіно» в глядачів буде нагода не тільки побачити фільм до офіційного старту в Україні, а й поспілкуватись з акторами, що зіграли головні ролі.

Спеціальний гість показу - харківський актор Сергій Дзялик, який зіграв роль Михайла Грушевського. Серед присутніх буде розіграно книжки «Крути 1918» за найцікавіші запитання. Початок заходу  - о 18:30

 

Історичний екшн «Крути 1918» знятий за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року. На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються в прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків стають проти 4-тисячного добре озброєного війська.

Фільм знімався з вересня 2017-го  по січень 2018 року. Символічно, що перший знімальний день фільму про незалежність нашої країни відбувся саме в “хонці” президента-втікача Януковича в Межигір'ї. У колишній резиденціі колишнього президента знімали Францію та ставку генерала Фоша.

Основні зйомки велись на вулицях Києва, в Косому капонірі – Київській фортеці. Станцію Крути знімали на Черкащині, в селі Сигнаївка, - на самій станції Крути на Чернігівщині наразі зведено меморіал Героям-крутянам. А в Сигнаївці залізнична станція, її давня вокзальна будівля (що побудована наприкінці ХІХ століття) майже на 100% відповідають і архітектурі, й епосі часів оборони станції Крути. До речі, місцеві мешканці взяли участь у зйомках фільму в ролі акторів масових сцен.

Бій знімали під Києвом, біля села Підгірці. У зйомках бою взяло участь 150 військовослужбовців Президентської бригади Нацгвардії України. Усі вони вперше були на знімальному майданчику в ролі акторів. Саме завдяки нацгвардійцям українські військові початку ХХ сторіччя у фільмі майже нічим не відрізняються від сучасних вояків – такий самий вишкіл, навички, вміння поводитися зі зброєю.

Також у зйомках взяли участь реконструктори з Києва та Вінниці. Завдяки реконструкторам сцени за їхньою участю виглядають точніше, оскільки вони володіють історичним матеріалом, знаються на речах та побуті минулих часів.

Під час зйомок було використано в цілому близько 2 тисяч одиниць зброї початку XX століття. Близько 2 тисяч холостих патронів – саме стільки було витрачено під час зйомок. Майже вся зброя, в тому числі й унікальні зразки з колекції Сотника 19-ї сотні Самооборони Майдану, бійця 2-ї афганської роти 24 ОШБ «Айдар» Володимира Правосудова «Штурм». 

Відбувалися зйомки й на станції Крути, де зараз зведено монумент Героям-крутянам. Там знімались сучасні кадри за участю пластунів з Національної скаутської організації «Пласт».

Музику до фільму написав талановитий італійський композитор Marco Morini. А пісні у виконанні Христини Соловій та гурту «Гайдамаки» стали саундтреком до фільму.

У кінотеатрах країни показ стрічки стартує 7 лютого.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/97293

Шаблоны для сайта