14 лютого

У ХОДА обговорили питання підвищення рівня оплати праці та легалізації зайнятості

13 лютого проведено відповідне засідання робочої групи.

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага проінформував присутніх про діяльність робочих груп у районах та містах області.

«У 2018 році проведено 433 такі засідання, на яких заслухано 3,3 тис. роботодавців з питань легалізації виплати заробітної плати та низького рівня оплати праці. Середньомісячна заробітна плата у січні-грудні  2018 року в області становила 7657 грн та зросла до 2017 року на 22,6 %», - зазначив Юрій Шпарага.

Заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області Наталія Тарасенко відзначила, що спостерігається тенденція до зменшення кількості застрахованих осіб, яким нараховується заробітна плата менше мінімальної. Таких працівників на кінець 2018 року стало на 27,7 тисячі осіб менше в порівнянні з початком року.

У свою чергу заступник начальника ГУ Держпраці у Харківській області Олена Петренко повідомила, що протягом 2018 року інспекторами праці здійснено 1090 інспекційних відвідувань. Винесено 725 приписів щодо усунення виявлених порушень.

 

«180 матеріалів спрямовано до правоохоронних органів за результатами виявлених порушень законодавства про працю. По 16 матеріалах внесено відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. На порушників накладено 558 штрафних санкцій за ознаками ст. 265 КЗпПУ на суму 138,8 млн грн. За результатами інспекційних відвідувань щодо дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці працівникам донараховано 79,3 тис. грн», - навела дані Олена Петренко.

Шаблоны для сайта