22 липня

У Чугуєві відкрився ХХ Міжнародний рєпінський пленер

Місцем проведення церемонії відкриття стало подвір’я пам’ятки архітектури національного значення «Штаби військових поселень».

За роки свого існування Міжнародний рєпінський пленер з культурної події у творчому житті міста перетворився у загальноміське свято. З кожним роком зростає увага до заходу з боку прихильників художньої творчості багатьох країн світу. Географія пленеру розширюється, наприклад, цього року у ньому беруть участь митці не тільки з України та країн ближнього зарубіжжя, а навіть  з Фінляндії.

 

Відкриття пленеру стало цікавим та видовищним святом для мешканців та гостей міста. Організаторам вдалося створити незабутню атмосферу, поєднати сучасність та історію міста, надихнути художників на плідну працю на землі, яка подарувала світу видатного художника Іллю Рєпіна.

З привітальним словом до учасників свята звернулись міський голова Галина Мінаєва, народний депутат України Дмитро Шенцев та народний художник України, голова Харківської організації національної спілки художників України Віктор Ковтун.

Відкриттю пленеру передувала прес-конференція з художниками, під час якої можна було поспілкуватись з митцями, та відкриття персональної виставки живопису Василя Красьохи, учасника Міжнародного рєпінського пленеру, Заслуженого художника України.

Протягом святкового вечора працювали виставка-продаж виробів декоративно-прикладного мистецтва від народних майстрів, торговельні майданчики та фотозони. Серед яскравих музичних подарунків – виступи Заслуженого артиста України Олега Літенка, народного естрадно-духового оркестру «Chuguev City Band» та вокалістів і творчих колективів міста. Цікавою для поціновувачів художнього мистецтва була ретроспективна виставка картин учасників Міжнародного рєпінського пленеру за всі роки його проведення у Чугуєві.

У фіналі свята на чугуївців та гостей міста очікував приємний сюрприз – презентація фільму «Політ над вічністю», який розповідає про життя та творчість І.Ю. Рєпіна.

Довідково:

Чугуїв  є батьківщиною всесвітньо відомого художника-живописця  Іллі Юхимовича Рєпіна. З метою вшанування пам’яті та збереження рєпінських традицій починаючи з 2000-го року, влітку, у  Чугуєві проводиться Міжнародний рєпінський пленер. Це унікальний мистецький захід, метою якого є розвиток та популяризація реалістичного напрямку в сучасному образотворчому мистецтві, створення умов для творчого спілкування, обміну досвідом художників-реалістів – представників різних міст та держав; виявлення та підтримка молодих талановитих художників.

За весь час існування пленеру в ньому взяли участь 130 художників з України, Росії, Польщі, Республіки Білорусь, Німеччини, Китайської Народної Республіки, Латвії, Литви, Фінляндії.

У складі творчої групи ХХ ювілейного пленеру - 20 митців, найяскравіших учасників минулих пленерів, роботи яких найбільше вразили глядачів та поціновувачів образотворчого мистецтва.

Окрім того, на мешканців і гостей міста чекають цікаві заходи, що проходитимуть на кількох локаціях з 20 липня по 5 серпня. Протягом усього періоду роботи пленеру заплановано проведення майстер-класів для учнів та студентів закладів освіти, художників-аматорів, а також для дітей з особливими потребами.

Кульмінацією Міжнародного рєпінського пленеру стане церемонія закриття, яка традиційно відбудеться 5 серпня, в день народження Іллі Рєпіна.

Шаблоны для сайта