10 вересня

У харківському Літмузеї відбудеться «Етно-паті», присвячена українській культурі XVIII століття

Вечірка відбудеться 14 вересня. Вхід на «Етно-паті» з 18:00 до 22:00 безкоштовний.

В інтерактивній програмі заходу задіяні сюжетні елементи поеми Івана Котляревського «Енеїда».

«Етно-паті» стане рідкісною можливістю зануритися в атмосферу культури України XVIII століття, - обіцяють організатори заходу. - Гості зможуть відчути її через кухню, одяг, ігри, пісні, танці, які були в ті часи. Родзинка програми - автентичні слобожанські строї з приватних колекцій. Хедлайнер заходу - етно-рок гурт «Яри».

Перші дві години «Етно-паті» будуть присвячені різноманітним розвагам. Так, на «Старосвітському бенькеті за Енеїдою»  гості заходу зможуть дізнатися, як приготувати автентичні страви за унікальними рецептами, знайденими в архівах. А на одному з майстер-класів «Модного шпаціру» навчать вив'язувати традиційний головний убір українських жінок – намітку. Кожен охочий зможе взяти участь у іграх, які були описані на сторінках поеми або створені співробітниками Літмузею за мотивами твору.

«Етно-паті» є частиною форуму-семінару «Дев'ять життів традиції», який заснували організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів «Вертеп-фест».

 

«Форум присвячений обміну досвідом у сферах вивчення та просування народних традицій. Він збере ентузіастів з різних куточків України, які зацікавлені в необхідності не лише зберігати, але й популяризувати особливості культурної спадщини кожного з регіонів. А «Етно-паті» – це яскрава складова семінару, що покликана продемонструвати його учасникам можливості популяризації традицій, а всім харків’янам  – красу, музичність і чарівність нашої культурної спадщини», - розповіли організатори.

Ідея «Етно-паті»  витекла з фінального заходу «Вертеп-Фесту 2019» – «Етновечорниць».  Вони зібрали на своїй локації більше шестисот людей – представників колективів ІІІ Всеукраїнського фестивалю вертепів з  різних регіонів України, до яких приєдналися представники восьми етнічних спільнот нашого міста. Такий формат фольклорного свята мав величезний успіх, але це був закритий захід - суто для учасників «Вертеп-фесту». Цього разу на захід запрошують усіх бажаючих.

Програма «Етно-паті»:

З 18:00 до 20:00 майстер-класи та ігри.

У рамках «Модного шпаціра» відбудуться:

- майстер-клас з сучасного використання традиційного одягу;

- майстер-клас із вив’язування наміток.

«Старосвітський бенькет за Енеїдою» включатиме:

- приготування старовинних страв на вогні;

- знайомство з меню зі сторінок «Енеїди».

Ігри:

- картярськи розваги;

- «Панас»;

- «Тісна Баба»;

- «Рай. Пекло»;

- «Кордони: «свій» - «чужий».

Гості почують старовинну музику та побачать танці.

З 20:00 до 22:00 відбудеться концерт етно-рок гурту «Яри».

Шаблоны для сайта