Print this page
09 жовтня

Сергій Чернов закликав народних депутатів внести зміни до Конституції, необхідні для продовження реформи самоврядування

Під час свого виступу у Верховній Раді України на засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, констатував, що процес реформування місцевого самоврядування наразі не дійшов до регіонального та субрегіонального рівнів.

На початку промови, Сергій Чернов наголосив, що Українська асоціація районних та обласних рад є активним прибічником продовження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також поглиблення  процесу децентралізації, оскільки хід реформи, що стартувала у 2014 році, до субрегіонального (районного) та регіонального (обласного) рівня самоврядування в України ще не дійшов.

 

За словами Сергія Чернова, Українська асоціація районних та обласних рад очікує, що буде прискорене рішення стосовно внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування. Для Асоціації особливо важливими є зміни в Основному законі, що стосуватимуться районних та обласних рад. «Ще не розпочався другий етап реформи місцевого самоврядування, яка поки що стосується лише базового рівня влади – громад. Зазначені зміни до Конституції необхідні відповідно до Європейської хартії та урядової Концепції реформування», - сказав Сергій Чернов.

Звернувши увагу на те, що в Асоціації представлені 28 політичних партій, Сергій Чернов зазначив, що, попри політичні процеси в регіонах, «жодних політичних рішень Українська асоціація районних та обласних рад не приймала і приймати не буде. Ми працюємо тільки над питаннями становлення місцевого самоврядування та регіонального  розвитку. У своїй діяльності Асоціація керується Конституцією, Європейською хартією, а також законами України про місцеве самоврядування, про асоціації органів місцевого самоврядування та іншими. Сподіваюся, що рішення, ініційовані Верховною Радою поточного скликання, вдосконалять нормативно-правову базу й дозволять рухати реформу уперед», - сказав Сергій Чернов, звертаючись до народних депутатів. На його думку, зручним майданчиком для обговорення майбутніх законів, що стосуються розвитку самоврядування, має бути Конгрес місцевих та регіональних влад України, об’єднує Всеукраїнську асоціацію сільських та селищних рад, Асоціацію міст та УАРОР.

Стосовно проведення виборів до місцевих рад, Сергій Чернов, висловив точку зору Асоціації, що не треба поспішати їх проводити. «Ми не прагнемо зберегти своє перебування на посадах ще три-чотири місяці. Але вважаємо, що мають бути внесені зміни до Конституції, що можливо у лютому. На основі нових конституційних положень прийняті законодавчі акти, особливо ті, котрі стосуються засад адміністративно-територіального устрою, усувають конкуренцію компетенцій органів влади, вдосконалять виборчий процес до місцевих рад. Тож є прохання до народних депутатів прискорити прийняття таких рішень. Проведення місцевих виборів у жовтні дасть можливість зробити всі необхідні зміни у національному законодавстві», - переконаний Сергій Чернов.