15 жовтня

Понад 300 мешканців Золочева пройшли обстеження на Ярмарку здоров’я

Днями у Золочеві пройшов Ярмарок здоров’я. Протягом заходу понад триста мешканців та гостей міста змогли безкоштовно пройти різноманітні дослідження та отримати важливу інформацію про стан свого здоров’я. Захід відбувся в рамках проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», який спрямований на розбудову якісної первинної медичної допомоги у громадах Харківщини.

Ярмарок здоров’я в Золочеві ставив за мету підвищити рівень мотивації людей вести здоровий спосіб життя та змусити їх стежити за власним станом здоров’я.

 

«Наші Ярмарки, насамперед, для людей, які обмежені в доступі до комплексного обстеження. Здорова людина – це щаслива та працездатна особа. Захід має бути симбіозом високої мотивації не лише медиків, але й відповідальних людей в громаді», – зазначила начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик.  

Мешканці Золочівського району на цьому заході мали можливість поспілкуватися із сімейними лікарями, отримати консультації лікарів – вузьких спеціалістів (онколога-мамолога, дерматолога-онколога, офтальмолога тощо), здати аналіз на визначення рівня цукру в крові, зробити кардіограму, виміряти тиск й дізнатися більше про медичну реформу від експертів. Найбільшою популярністю користувалася ЕКГ, також чимало бажаючих було перевірити зір.

За словами Марини Тесленко, керівниці Золочівської центральної районної лікарні, громада більше чотирьох років немає спеціаліста-офтальмолога. Тому для золочівців було вкрай важливо запросити саме спеціалістів офтальмологічного та кардіологічного напрямків.

Ярмарок у Золочівському районі відвідували цілими сім’ями. Наприклад, Тетяна Адажанова приїхала зі своєю 82-річною матусею. Жінки мешкають у селі Олександрівка, за 15 кілометрів від міста. Коли дізналися про захід, відразу вирішили їхати і пройти обстеження разом.

«Мені бабусю у такому віці везти у Харків досить складно, там за один раз всіх фахівців  не обійдеш, а тут усі лікарі разом, в одному приміщенні, ще й безкоштовно, – каже Тетяна. – Ми вже зробили аналіз крові на цукор, пройшли офтальмолога. Також з’явилася хороша можливість звернутися до кардіолога, оскільки не в усіх лікарнях він є і не всюди роблять УЗД серця», – розповідає Тетяна.

Дітям також було цікаво на Ярмарку. Для маленьких відвідувачів працював інтерактивний майданчик «Плюшевий лікар», де студенти Харківського медичного університету навчали дітей не боятися лікарів і сприймати візити до медиків як веселу розвагу. Вони перевтілювалися в лікарів та проводили обстеження ведмедика як повноцінного пацієнта. Новоспеченому лікареві видавали картку з завданням, наприклад, вилікувати запалення очей чи допомогти при забитті ніжки тощо. Згодом серед дітей можна було помітити наліпку на одязі, яка підтверджувала статус «Справжнього плюшевого лікаря».

За словами організаторки заходу, виконавчої директорки «Українсько-Німецької Медичної Асоціації» Христини Чайки, під час проходження обстежень у пацієнтів були виявлені проблеми зі здоров’ям.

Під час огляду на Ярмарку здоров’я медики у 20 людей діагностували катаракту, у 15 – початкову стадію глаукоми (підвищений внутрішньоочний тиск), у 30 – виявили короткозоркість та у 40 синдром сухого ока

«Спостерігається дивна тенденція у жителів області – не знаходити час на себе та на своє здоров’я. Ми можемо надати якісну діагностику та консультацію безкоштовно. Саме зараз люди йдуть на Ярмарок, бо всі спеціалісти зібралися в одному місці та можна отримати допомогу і поспілкуватися вільно з лікарями. Радісні посмішки та доброзичлива атмосфера створює правильний настрій пацієнта у боротьбі зі своїм недугом», – підкреслила Христина Чайка.

У рамках проекту, який триватиме до лютого 2021 року, на Харківщині пройде ще дванадцять подібних Ярмарок. Перший з них відбувся в Пісочині 18 серпня 2019 року.

Довідково:

Ярмарок здоров'я – частина проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», що реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини» та фінансується Європейським Союзом.

Проект реалізується Харківською обласною радою у партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, ГО «Агенція змін «Перспектива» та ГС «Українсько-Німецька Медична Асоціація».

Проект створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні грантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

IMG_8654
IMG_8659
IMG_8664
IMG_8742
IMG_8868
IMG_8793
IMG_8727
IMG_8862
IMG_8668
IMG_8787
2
IMG_8867
5
IMG_8859
6
IMG_8850
1
3
Шаблоны для сайта