13 листопада

Співпраця громадськості та влади на місцях сприятиме більш якісному розвитку громад

Сьогодні у Мерефі проходитиме семінар «Інструменти та механізми участі громадськості у розвитку громади», присвячений темі підвищення ролі громадськості у прийнятті управлінських рішень.

Відповідальність за ефективність роботи місцевого самоврядування несуть не лише органи управління, але й жителі територіальної громади, переконаний голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. "Від того, наскільки ефективно ми зможемо організувати врядування наших домогосподарств, вулиці, мікрорайону і громади в цілому, залежить добробут громадян. За таких умов важлива тісна та ефективна взаємодія між громадськістю та владою на місцях", - підкреслює очільник облради.

 

Прикладом ефективної співпраці, на думку Сергія Чернова, можна вважати діяльність ОСББ, яких на території Харківської області зареєстровано аж 1267, з них 40 - у поточному році. Найбільша кількість ОСББ створено в м. Харків -569; м. Лозова - 70; м. Чугуїв- 71; м. Ізюм- 34; Харківський район – 81; Балаклійський -49; Чугуївський район -47.

Так, рішенням Харківської обласної ради від 29 жовтня 2015 року було затверджено Програму стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2020 роки, згідно з якою з обласного бюджету додатково відшкодовується 20% суми кредитів, залучених ОСББ/ЖБК на придбання енергоефективних обладнання та матеріалів. На реалізацію Програми у 2019 році передбачено 1,4 млн. грн.

За час дії програми з обласного бюджету відшкодування отримали майже 80 ОСББ і ЖБК на загальну суму 4,4 млн грн, залучено кредитних ресурсів 41,7 млн. грн. (найактивніші: м. Лозова - 44 ОСББ отримали кредит; м. Чугуїв – 42 ОСББ; м. Ізюм – 8 ОСББ).

Власні Програми здешевлення «теплих» кредитів успішно працюють у містах Валки, Лозова, Чугуїв, у Дворічанському та Кегичівському районах.

Крім того, ОСББ є активними учасниками обласного конкурсу «Разом в майбутнє». Лише за три останні роки переможцями конкурсу стали 62 мініпроєкти, на реалізацію яких вони отримали співфінансування з обласного бюджету майже 7 млн. гривень.

Починаючи з 2018 року  в обласному конкурсі також приймають участь органи самоорганізації населення (ОСН). Протягом 2018-2019 років переможцями стали 63 проєкти, співфінансування з обласної бюджету склало 8 млн. гривень.

"Ці приклади говорять про те, що за бажання та активної участі мешканці можуть зробити дуже багато для своїх громад, населених пунктів чи будинків, - наголошує голова обласної ради. - А наше завдання: розповсюдити кращі практики і охопити якомога ширше коло бажаючих змінити своє життя і життя своєї громади на краще!".

Шаблоны для сайта