06 лютого

В юридичному університеті відбудуться фінальні етапи проєкту «Молодь дебатує»

На захід, що пройде 7-8 лютого, завітають 125 школярів та 45 педагогів з різних куточків України.

Проєкт «Молодь дебатує» проходить у країні з 2016 року. Це навчання за німецьким дебатним методом для старшокласників, в якому зараз вже беруть участь біля 1000 школярів з 54 навчальних закладів по всій Україні. Кожного разу його учасники дискутують на найактуальніші теми. Цього разу в двох півфіналах шукатимуть відповідь на питання «Чи варто запровадити в Україні проєкт екологічно чистого міста на державному рівні?».

Координаторка «Молодь дебатує» в Україні Ольга Борисенко вважає це дуже широкою, але цікавою темою: «Треба розібратися зі складним явищем емісії вуглецю. Як це відбувається у побуті та промисловості, як людина впливає на забруднення води та повітря. Як можна організувати утилізацію та перероблення відходів. І взагалі, чи варто це робити у межах окремого міста? Є багато аргументів з обох боків».

Не менш цікава тема фіналу: «Чи варто виділити частину місць у Верховній Раді представникам неурядових громадських організацій (НГО)?». З одного боку, вплив громадськості на прийняття рішень недостатньо виписаний у законодавстві. З іншого, суспільство обирає своїх представників у парламенті - ними можуть бути представники НГО.

 

«Пошук аргументів «за» чи «проти» - частина підготовки дебатантів. Бо яку позицію вони будуть відстоювати, учасники не знають до самого початку жеребкування перед півфіналом. Тому мають розглянути  тему з усіх боків. Це спонукає школярів до критичного мислення, пошуку доказів і даних досліджень, до виокремлення обґрунтованих думок з-поміж тисяч повідомлень у ЗМІ», - зазначають організатори.

Цього року обирати переможців будуть представники організаторів та партнерів проєкту та переможці дебатів минулих років:

Яна Григанська - тренерка, експертка програми «Jugend debattiert» - голова журі, українська переможниця «Jugend Debattiert International» 2006 року, Франкфурт, Німеччина;

Ольга Пішель - керівниця проєкту «Молодь дебатує», Берлін, Німеччина;

Віталіна Ніжинська - студентка КНЕУ, українська переможниця «Jugend debattiert International» 2015 року, Київ;

Наталія Кідалова - переможниця конкурсу «Global Teacher Prize Ukraine 2019», Мелітополь;

Максим Чеботарьов - переможець «Молодь дебатує» 2017 року.

Гостями фіналу будуть:

Віола фон Крамон - депутатка Європейського парламенту, заступниця голови делегації ЄС-Україна, голова громадської організації «Internationales Haus Sonnenberg»;

Д-р Штефан Кайль - Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина у Донецьку/офіс Дніпро;

Олександр Ярема - заступник Міністра молоді та спорту України;

Тетяна Гавриш - Почесна консулка Федеративної Республіки Німеччина у Харкові.

Проєкт проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної підтримки Jugend debattiert.

Довідка. Проєкт «Молодь дебатує» з'явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати іншою мовою. І в 2016 році в українській версії проєкту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 областей країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов з Дніпра.

У 2017 році проєкт продовжився в набагато більшому масштабі - вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів з 8 областей: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської. Переміг Максим Чеботарьов з Дніпра.

У 2018-2019 роках у проєкті взяли участь 42 школи та близько 800 дітей з 12 областей України: це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Львівська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Полтавська, Вінницька. Перемогла Марина Хоменко з Миргорода Полтавської області.

Сайт проєкту: https://www.ukraineyouthdebates.de/

Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/debattiertUKR/

Додаткову інформацію можна дізнатися у партнера проєкту — PR-аґенції «Bagels & Letters», координаторка щодо роботи зі ЗМІ в регіонах: Тетяна Реуцька: (067) 251-95-09, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Шаблоны для сайта