04 березня

Сергій Чернов зустрівся з представниками моніторингової місії Ради Європи

Делегація Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи розпочала 4 березня моніторинговий візит в Україну з метою оцінки стану місцевої та регіональної демократії в країні. Президент української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов взяв участь у робочій зустрічі з доповідачами Конгресу Ганн Марит Хельгесен (Норвегія) та Гудрун Мозлер-Торнстрьом (Австрія). Захід відбувся сьогодні в Офісі Ради Європи у Києві. Серед учасників зустрічі - члени української національної делегації у Конгресі, представники національних асоціацій та компетентні експерти.

 

Питання, що розглядалися, стосувалися імплементації в Україні Європейської хартії місцевого самоврядування, а саме виконання Рекомендацій Конгресу щодо місцевої й регіональної демократії; продовження роботи над Дорожньою картою пост-моніторингу в Україні, яка підписана у 2015 році, реформи місцевого самоврядування й децентралізації, фінансового стану органів місцевої влади.

«Основні положення, принципи й механізми вітчизняної реформи децентралізації обговорені й чітко викладені у документі, що схвалений ще у 2014 році - Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Зараз, на шостому році реформи, цілком очевидно, що її стрімкий рух значно сповільнився у 2017-му році, з моменту погіршення її законодавчого й нормативного забезпечення. Тож дуже важливо сьогодні, щоб зрушити з місця, ухвалити зміни до Конституції щодо децентралізація влади».

Сергій Чернов також нагадав про варіант змін до Конституції, напрацьований Українською асоціацією районних та обласних рад. Ним передбачено трирівневу систему місцевого самоврядування, з виконавчими органами рад на усіх рівнях та чітко визначеною системою нагляду.

Сергій Чернов висловив переконання у тому, що дискусії про непотрібність районного рівня є безпідставними, оскільки більшість громад досі є дрібними неспроможними. Отже, є необхідність представляти їхні спільні інтереси на субрегіональному рівні.

чернов 4 марта 2
чернов 4 марта
Шаблоны для сайта