15 жовтня

У Харківській області буде створено мобільний парк обладнання для допомоги хворим на COVID-19

Саме це зможе підтримати первинну ланку медицини у боротьбі з хворобою.

Про новий алгоритм надання допомоги хворим та в цілому про ситуацію з розповсюдженням хвороби під час засідання сесії обласної ради говорив заступник голови ХОДА Тарас Пастух.

За його словами, наразі для боротьби з розповсюдженням COVID-19 в області бракує медичних працівників, саме тому державна адміністрація разом з міською владою розробляє новий алгоритм допомоги хворим.  

«У чому передбачається цей алгоритм? У створенні певного мобільного парку обладнання, тих самих кисневих концентраторів для того, щоб підтримати сімейну ланку медицини, щоб лікарі первинної ланки могли якісніше надавати допомогу вдома, створюючи мобільні бригади, - уточнив заступник голови ХОДА. - Ці бригади будуть виїжджати до наших хворих, можливо, ставити ті самі крапельниці, забезпечувати хворих на 3-4-5 днів кисневими концентраторами. Відповідно, таким чином, ми зможемо більшій кількості людей надати якісну допомогу на початковій стадії захворювання. Якщо людині на початковій стадії дати можливість подихати на кисневому концентраторі, вона тоді має більше шансів не стати важким хворим і не буде потребувати допомоги в палаті інтенсивної терапії».

 

Саме такий алгоритм посилення первинної ланки у боротьбі з хворобою ХОДА буде пропонувати затвердити НСЗУ і Міністерству охорони здоров’я України.

Також Тарас Пастух наголосив на тому, що ситуація щодо захворювання жителів на COVID-19 насправді відповідає навіть не червоному, а значно серйознішому рівню.

«Ви знаєте, що сьогодні госпіталізувати хворих, які потребують кисневої підтримки, інтенсивної терапії, вже стало доволі складно, дуже часто взагалі неможливо», - підкреслив Тарас Пастух.

Він повідомив, що у лікарняних закладах, визначених для надання допомоги хворим на коронавірусну інфекцію, кількість пацієнтів більша ніж фактично розрахована. Тому хворі часто розміщені в коридорах або ущільнюється їхнє розміщення безпосередньо в самих палатах.

«Що робиться для того, щоб ми змогли більше розгорнути таких ліжок? У нас раніше було їх визначено 1700. На сьогодні кількість ліжок збільшена на 1100, і ми залучили 2800 ліжок, їхня кількість поступово збільшується. Буквально цього тижня долучено Ізюмську лікарню - 110 ліжок. Також сьогодні ми очікуємо, що буде додано ще 4 лікарняні заклади. Це наша обласна клінічна лікарня, дві лікарні, власниками яких є «Укрзалізниця» і безпосередньо Міністерство транспорту, а також інститут імені Малої. З цими закладами провели відповідну роботу», - зазначив заступник голови ХОДА.

За його даними, на базі цих лікарняних закладів додатково може бути ще розташовано від 800 до 1000 ліжок. Це дасть змогу покращити ситуацію в області щодо надання оперативної допомоги хворим. Наразі область працює над виділенням коштів для підготовки лікарні обласного підпорядкування - проведення кисню, закупівлі необхідного обладнання. Це ж саме буде зроблене коштом держбюджету для медичних установ державного підпорядкування.

«У рамках цього бюджету, який ми сьогодні розглядаємо, також передбачені певні кошти, які в медицині вивільняються з інших статей для закупівлі кисневих концентраторів, апаратів ШВЛ. Власне, в понеділок було прийнято постанову уряду й ми очікуємо, що завтра Бюджетний комітет Верховної Ради України підтримає цю постанову, і Харківська область отримує ще більше: 27 млн грн для закупівлі концентраторів та кисню для наших пацієнтів», - підбив підсумки Тарас Пастух.

Шаблоны для сайта