21 жовтня

Сергій Чернов: Геопарк «Верхнє Придонцов’я» відкриває можливості підтримки історичних та культурних пам’яток місцевого значення

На сьогоднішньому засіданні Правління Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яке провів президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, розглянули питання організації і діяльності в 2020 році першого в Україні геопарку - громадської спілки «Харківський Геопарк Верхнє Придонцов’я».

Геопарк «Верхнє Придонцов’я» має на меті створення комплексного туристичного продукту, здатного вплинути на підвищення привабливості Харківщини для внутрішніх і зовнішніх туристів та збільшення її конкурентоспроможності в національному й міжнародному масштабах та підвищення інвестиційної привабливості громад-учасників.

 

Як повідомив виконавчий директор громадської спілки Олексій Кірюхін, триває активна робота щодо укладення партнерських угод з провідними науковими установами регіону й країни, також запрошуються громади до участі в підготовці й реалізації комплексного рекреаційно-освітянського продукту на території області.

«У складі геопарку ГО «Слобожанські стратегії», туристичний комплекс «Сім вітрів», працюємо також над залученням до співпраці інституту геологічних наук НАН України та ХНУ імені Каразіна, який має на Ізюмщині навчально-науковий полігон, що також буде включений до складу геопарку. Ми готуємо комплексний рекреаційно-освітянський продукт, розрахований на два роки.

Триває робота із підготовки відповідних угод про співпрацую з європейською мережею геопарків, до складу якої входить 81 геопарк. Європейські геопарки працюють під егідою ЮНЕСКО. Ця взаємлжія важлива для нас», - зауважив Олексій Кірюхін.

Перший віце-президент-виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов виступив з пропозицією участі проєкту геопарку «Верхнє Придонцов’я» в конкурсі Мінрегіону, який проводиться за підтримки Євросоюзу, адже це спрпииятиме залученню додаткових коштів на підвищення рекреаціно-туристичногопотенуіалу громад – учасників, а саме Чугуївскої, Старосалтівської, Пісочинської та Ізюмської.

«Це одна з тих багатьох ініціатив, яку ми реалізуємо першими в Україні. Найближчі два тижні боротимемося, щоб проєкт геопарку «Верхнє Придонцов’я» став переможцем конкурсу Державного фонду регіонального розвитку. До реалізації проєкту будуть залучені територіальні громади та обласна рада.

Наступним кроком передбачено, щоб перший геопарк України вийшов на контакт з відповідними інституціями Європейського Союзу, уклав угоди, що створить можливості для відновлення та підтримки історичних та культурних пам’яток, особливо місцевого значення, розвитку туризму, захисту навколишнього середовища. Дорожня карта проєкту готова, сподіваюся, що ми отримаємо позитивну реакцію у Києві та у ЄС», - сказав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Шаблоны для сайта