13 квітня

Мінцифри й Державна податкова служба анонсували нові послуги для бізнесу на порталі «Дія»

Віцепрем’єр-міністр України – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що презентація послуг відбудеться навесні на «Diia Summit».

«Уже цієї весни на «Diia Summit» ми запускаємо електронний підпис у «Дії», який відкриває нові можливості для цифровізації послуг для бізнесу. Наш наступний крок - ми інтегруємо послуги податкової в «Дію», щоб створити для українців зручний і простий сервіс. Спільно з Державною податковою службою ми знайшли оптимальний підхід, як реалізувати в кілька кліків сплату податків і подання декларацій для ФОПів на спрощеній системі оподаткування як у застосунку, так і на порталі ”Дія”», - заявив Михайло Федоров.

Після «Diia Summit» на порталі та в застосунку «Дія» у розділі «Мої податки» для громадян будуть доступними сплата податків і подання декларацій для ФОПів на спрощеній системі оподаткування, довідка про отримані доходи та сплачені податки, відбиття даних про платника податків і стан його розрахунків з бюджетом.

 

Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко наголосив, що нині одним з головних пріоритетів є інтеграція з порталом та застосунком «Дія».

«Це сервіси, які забезпечують прозорість, простоту та зручність надання державних послуг громадянам. Відтепер сервіси будуть доступні на двох платформах в електронному кабінеті платника податків й у „Дії“», — додав Олексій Любченко.

Процеси заповнення декларацій у «Дії» максимально автоматизовано. Система заповнюватиме за користувача всі поля так, що йому треба буде відповісти лише на 4 запитання. Наприклад, сьогоднішня декларація - це дві сторінки з більш ніж 30 полями.

Також через «Дію» українці отримуватимуть сповіщення про граничні строки оплати, наявність податкових зобов’язань або заборгованості. Це допоможе уникнути штрафів і зекономить кошти підприємців.

Крім того, відбудеться інтеграція «Дії» з банками. Завдяки цьому за згодою користувача «Дія» робитиме запит до банку або банків (якщо ФОП має відкриті рахунки в кількох) і відбиватиме загальну суму надходжень за обраний звітний період з ФОП-рахунку або рахунків.

Важливо, що суму доходів бачитиме тільки користувач. «Дія» від імені користувача лише робить запит до банку й заповнює відповідне поле в декларації. Нагадаємо, що «Дія» не зберігає жодних персональних даних.

Послуга розроблена Міністерством цифрової трансформації України спільно з Державною податковою службою за підтримки програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Innovabridge.

Михайло Федоров анонсував великий антикорупційний проєкт з Державною податковою службою, який запустять вже восени, – електронний акциз та електронна марка. Це має спростити процес замовлення, обліку та сплати марок для виробників та експортерів. Кожен українець зможе перевірити справжність акцизної марки онлайн і миттєво повідомити про порушення. У межах першого пілоту – алкогольна продукція. 

Цей проєкт сприятиме подоланню корупції завдяки мінімізації впливу людського фактору. Крім того, дозволить посилити контроль за обігом підакцизних товарів на державному рівні та створити дієвий механізм боротьби з фальсифікованими чи незаконно ввезеними на територію України підакцизними товарами. Також вдасться поліпшити координацію та взаємодію роботи державних і громадських організацій з контролю за обігом маркованих підакцизних товарів на основі обміну інформацією та спростити документообіг.

Проєкт «е-Акциз» Мінцифри реалізує разом з податковою за підтримки USAID Ukraine/UK aid проєкту TAPAS Project «Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах».

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/108445

Шаблоны для сайта