14 квітня

Мінцифри розширить перелік послуг у ЦНАПах у 4 рази

Перспективи цифровізації послуг розглянули на щорічній конференції Програми «U-LEAD з Європою».

Для обговорення зібралися керівники органів місцевого самоврядування, профільні асоціації та експерти у сфері адміністративних послуг.

Заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська презентувала бачення Мінцифри пріоритетів і державної політики у сфері адміністративних послуг на 2021-2022 роки.

«Цього року ми розробили зміни до 523-го розпорядження, які дадуть можливість збільшити перелік послуг, які можна отримати в ЦНАПах. Зараз у ЦНАПі в середньому можна отримати 105 адміністративних послуг, а ми плануємо розширити перелік до 400-800 послуг», – зазначила Людмила Рабчинська.

Зокрема, Мінцифри у сфері адмінпослуг працює над запуском ЦНАПів нової формації – центрів «Дія». Це one-stop-shop з комплексом усіх послуг для громадян. У центрах «Дія» люди зможуть за один візит розв'язати одразу кілька запитів.

 

Триває робота з розвитку мережі ЦНАПів. Цього року планується допомогти створити щонайменше 368 ЦНАПів, а саме - трансформувати 238 ЦНАПів районних державних адміністрацій у ЦНАПи органів місцевого самоврядування і відкрити мінімум 130 нових ЦНАПів ОМС.

Крім цього, планують надати фінансову підтримку ЦНАПам у розмірі 231 млн грн субвенції з державного бюджету.

Також планується розширити перелік послуг у ЦНАПах. Кількість доступних послуг у ЦНАПах збільшиться в 4 рази. У результаті цього жителі невеличких міст, селищ та сіл зможуть отримати у своєму ЦНАПі понад 370 послуг, жителі райцентрів – 591, обласних центрів – 668, а мегаполісів – понад 700. Це дозволить людям отримати всі необхідні послуги в єдиному просторі.

Мінцифри працює й над моніторингом якості надання адміністративних послуг. Це запровадження системи онлайн-моніторингу та оцінки якості надання адміністративних послуг, під'єднання ЦНАПів до системи та публікація результатів на платформі центрів «Дія».

Триває робота над запуском платформи центрів «Дія». Платформа міститиме інформацію для громадян та працівників щодо роботи центрів та доступних послуг. Громадяни на сайті зможуть записатися на зустріч через електронну чергу, подивитися мапу центрів «Дія», переглянути дашборди ефективності центрів та ознайомитись з умовами працевлаштування у ЦНАПах. Працівникам будуть корисні модуль дистанційного навчання, бібліотека матеріалів та шаблони і зразки документів;

Міністерство розвиватиме Гід з державних послуг. Портал містить інформацію про всі наявні державні послуги. Наразі на порталі є інформація про понад 1700 державних послуг. Планують збільшити їх кількість до понад 2300. 

Крім цього, Мінцифри розробляє сім актів уряду та 9 наказів, продовжує працювати з Верховною Радою України, де зараз перебувають чотири законопроєкти про адміністративний збір.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/108474

Шаблоны для сайта