16 квітня

У Мінрегіоні анонсували подальші кроки щодо втілення реформи децентралізації

У реалізації чергового етапу реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади для міністерства у межах Плану дій уряду на 2021 рік визначено дві цілі.

За інформацією Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, такими цілями є:

1. Сформувати ефективне місцеве самоврядування та оптимальну систему територіальної організації влади на новій територіальній основі.

2. Визначити інструменти запровадження нової територіальної основи для діяльності органів влади.

«Реформа децентралізації знаходиться в активному процесі. Європарламент визнав її як одну з найуспішніших, які були впровадженні урядом. Наразі ми очікуємо внесення змін до низки законів для того, щоб перейти до наступного етапу реформи», – зазначив Олексій Чернишов.

У 2021 році Мінрегіон планує розмежувати повноваження між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади за принципом субсидіарності та на засадах децентралізації влади. Також у планах - створити належні матеріальні, фінансові та організаційні умови для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень.

 

Ще одним завданням Мінрегіону є створення законодавчих передумов для залучення жителів до прийняття управлінських рішень, зокрема, визначення обов’язковості прийняття статутів територіальних громад. У статутах будуть регламентовані форми безпосередньої участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення.

У міністерстві підкреслюють, що для реалізації цих завдань необхідно:

- внести зміни до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та секторальне законодавство;

- прийняти закон «Про внесення змін до закону «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» (законопроєкт № 4298);

- внести зміни до Податкового кодексу України;

- розробити та подати до ВРУ проєкт закону «Про комунальну власність»;

- прийняти закон щодо удосконалення інституту старост (законопроєкт № 4535);

- розробити та подати до ВРУ проєкт закону щодо внесення змін до закону «Про органи самоорганізації населення» у частині вдосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення;

- розробити та подати до ВРУ проєкт закону щодо внесення змін до закону «Про співробітництво територіальних громад» у частині впорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/108548

Шаблоны для сайта