16 липня

У Харківській ОДА розповіли про відкриття ринку землі

Про особливості нового Земельного кодексу України під час брифінгу повідомив радник голови обласної державної адміністрації Євген Іванов.

З 1 липня в Україні запрацював ринок землі. Цьому передувало внесення змін до низки законів: № 1423-ІХ, № 1444-ІХ та № 552-IX.

«Ці закони були прийняті Верховною Радою України, підписані Президентом. Вони внесли зміни в Земельний кодекс України, таким чином ми отримали нові можливості. Це дійсно історична подія для нашої країни», - зазначив Євген Іванов.

Зокрема, громадяни України зможуть легально купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення. До неї належать сільськогосподарські угіддя, рілля, багаторічні насадження, сіножаті, а також несільськогосподарські угіддя: ринки, які продають продовольчі товари, господарські шляхи, польові дороги тощо.

«Найважливіше те, що тепер фізична особа - громадянин України може продати земельну ділянку іншому громадянину України, але не більш ніж 100 га в «одні руки». Тобто один з головних тезисів – не більш ніж 100 га в «одні руки» громадянину України. Поки в нас до 1 січня 2024 року діє таке обмеження. 1 січня 2024 року ринок землі запрацює, можна так сказати, вже в повному обсязі», - зазначив радник голови Харківської ОДА.

 

Також він зауважив, що з 1 січня 2024 року громадянин України, власник паю зможе продати ділянку вже не тільки громадянину України, а й державі, громаді або юридичній особі. За таких умов з 2024 року в «одні руки» можна буде продати 10 тисяч га.

«Також одним із дуже важливих моментів є те, що переважне право у викупі земельної ділянки має орендар. Зараз практично вся земля перебуває в оренді, вона майже вся оброблюється приватними компаніями, фермерами-одноосібниками, приватними особами. При вже наявному укладеному договорі оренди право викупу такої ділянки має саме та людина, яка її обробляє. Тобто не можна продати цю ділянку нікому іншому, поки людина, яка має переважне право, не поступиться нею», – додав Євген Іванов.

Так, окремий блок питань ринку землі, що працює, пов’язаний з аукціонами та землями громад. Відтепер громади отримують нові можливості, які дозволять значно більше наповнювати бюджет, адже наразі на Харківщині понад 30 громад з 56 залежать здебільшого від сільськогосподарської галузі.

«У межах реформи у нас відбулась передача земель в комунальну власність з державної. Тобто до цього розпорядником державної землі був геокадастр. Але цей процес ще не завершено, передача землі триває. За даними геокадастру та Департаменту агропромислового комплексу Харківської ОДА, близько 36 тисяч гектарів зараз уже передано територіальним громадам Харківщини, є можливість складати договори оренди та збільшувати бюджетні надходження», - зауважив радник голови Харківської ОДА.

Також у громадах Харківської області зараз триває підготовча робота щодо проведення перших аукціонів. Аукціон відбуватиметься в електронному форматі, ініціатором аукціону виступатиме власник земельної ділянки. Відповідно до цього громада вибиратиме на тендерній основі реєстратор, тобто ліцензовану особу організації, яка проведе відповідні торги. Ці торги проходитимуть на спеціальній платформі на кшталт ProZorro.

Шаблоны для сайта