30 липня

З початку року НСЗУ виплатила медзакладам області понад 4 млрд грн

Договори з НСЗУ підписали 1597 закладів, що надають первинну медичну допомогу. З них 1089 - комунальних, 323 - ФОП, 185 - приватних. Про це повідомила директор Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Вікторія Мілютіна під час робочої зустрічі голів районних рад, сільських, селищних, міських голів територіальних громад області з керівництвом області і керівниками правоохоронних та контролюючих органів регіону.

Вона також відзначила, що трансформація у ході реформи системи фінансування медичної галузі стала спусковим гачком для змін, серед яких - підвищення ролі та статусу лікаря, збільшення оплати праці для медичних працівників. У медзакладів з’явилася мотивація бути фінансово ефективними та підвищувати якість медичних послуг для пацієнтів.

«З 2018 року надавачі первинної медичної допомоги перейшли на нові принципи фінансування. «Первинка» працює за новими правилами вже майже два роки. Переваги та ефективність нової системи фінансування відчули як медзаклади, так і пацієнти» - сказала Вікторія Мілютіна. За її словами, первинна ланка надання медичної послуги почала працювати за новою системою фінансування у липні 2018 року, а середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі та продовжили зростати у четвертому кварталі 2020 року. За січень-грудень 2020 року вони склали: керівники - 25 700 грн, лікарі - 15 700 грн, середній медичний персонал - 8 600 грн, молодший медперсонал - майже 5 тис грн.

 

Вікторія Мілютіна також відзначила, що на ланці сімейної медицини вже три роки працюють за новим механізмом фінансування.

«Бачимо випадки, коли адміністрація не спрямовує кошти на зарплату персоналу, тоді люди просто йдуть, оформлюють себе як фізичних осіб – підприємців, орендують приміщення та отримують кращу зарплатню. Звичайно, хірургу, наприклад, так зробити важче. Він не може просто піти й орендувати будь-який кабінет для операцій. Ми розуміємо, що парадигма «керівник вирішує все щодо грошей» має зникнути. Лікарі не звикли відстоювати кошти на свою оплату праці. А вони мають бути активними в цьому та інших питаннях щодо захисту своїх прав», - сказала Вікторія Мілютіна.

Вона також зауважила, що у 2020 році у середньому розмір заробітної плати лікарів спеціалізованих медичних закладів становив 11 тис грн, медичних сестер - 9 тис грн, молодшого медперсоналу - понад 7 тис грн. При цьому розмір зарплати визначається колективним договором, який укладають працівники закладу та керівник. Зарплати, премії та інша фінансова мотивація, що раніше регламентувалася різними постановами, зараз стала відповідальністю адміністрації лікарні. НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат, а лише оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання.

Джерело: http://oblrada.kharkov.ua/ua/press-center/news/26764-z-pochatku-roku-nszu-viplatila-medzakladam-oblasti-ponad-8-57-mlrd-grn

Шаблоны для сайта