04 січня

Чи вистачає крові українським лікарням?

Чи вистачає крові українським лікарням?

У МОЗ роз’яснили, як формуються запаси крові в лікарнях, звідки вони беруться і чи вистачає її.

В Україні вибудувано системне планове донорство, яке дає змогу забезпечити сталі запаси крові та її компонентів.

«В умовах повномасштабної війни українці доволі активно відгукуються на усі заклики здати кров. Як правило, добровільна донація дає можливість забезпечити потреби у крові та її компонентах для  цивільних і військових медичних закладів», – повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України.

 

За період повномасштабного вторгнення російської федерації Україна не зверталася за компонентами крові до закордонних партнерів, оскільки критичних ситуацій з нестачею крові не виникало.

Проте, зрозуміло, що в залежності від інтенсивності бойових дій чи обстрілів ці потреби можуть збільшуватися в конкретному закладі, місті, області. Координацією доставки запасів крові та її компонентів з інших регіонів опікується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації». 

«Ми повинні розуміти, що запаси крові та її компонентів формуються шляхом донації крові та/або компонентів крові з особистої волі людини, яка є або вирішила стати донором. І для системи крові краще й ефективніше працювати, коли донори приходять до центрів крові постійно, а не тільки у випадку значної надзвичайної ситуації або реагуючи на окремі повідомлення в засобах масової інформації чи в соціальних мережах», – зазначили в міністерстві.

В умовах воєнного стану стале забезпечення донорською кров’ю є однією з умов забезпечення обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Тому в МОЗ ще раз закликають ставати донорами та допомогти нашій системі охорони здоров'я втримати свій медичний фронт.  

У межах кампанії «Твоя кров може воювати» нагадуємо, що донором крові може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог: маса тіла не менше ніж 50 кг і відсутність протипоказань до донорства (про протипоказання детально можна прочитати за посиланням).

Щоби стати донором, можна:

- Звернутися до центру крові (практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров).

- Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби крові зв’язуються з ними (список центрів крові – за посиланням).

- Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає донатити кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Внести свої дані можна на ресурсі https://www.donor.ua/.

Шаблоны для сайта