11 січня

Аграрії Харківської області зібрали 1,9 млн тонн зерна

Аграрії Харківської області зібрали 1,9 млн тонн зерна

У 2022 році в умовах війни аграрії Харківщини зібрали 1 млн 898 тис. тонн зерна, зернових та зернобобових культур із площі 468,9 тис. гектарів

Про це повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

У 2022 році посівна площа сільськогосподарських культур складала 884 тис. га, що менше половини, ніж торік. Аграрії мали можливість провести польові роботи на контрольованій території Харківської області. Через бойові дії та тимчасову окупацію територій Ізюмського, Куп’янського, частини Харківського та Чугуївського районів не засіяними залишалися 35% площ.

«Попри те, що рф обстрілює Харківщину, попри міни, ризикуючи власним життям наші аграрії ні на мить не зупиняли роботу! Це викликає гордість і повагу до кожного, хто щоденно посилює продовольчу безпеку України. Харківська ОВА продовжує комунікувати з сільськогосподарськими підприємствами, спільно координуємо дії та оперативно реагуємо на проблеми», – зауважив Євген Іванов.

 

Наразі озимими культурами засіяно 186,9 тис. гектарів. Під час цьогорічної посівної кампанії 2023 року збільшуватимуться посівні площі під ярі зернові та олійні культури. Можливе зменшення виробництва пшениці, але її буде більше, ніж необхідно для внутрішньої потреби. Тому проблем із продовольчим постачанням для України не передбачається.

Також сільгосптоваровиробники уже посіяли озимий ріпак на площі 11 тис. га, або 141% до прогнозу.

«Озимі культури зійшли на площі 142,5 тисячі гектарів. Рослини перебувають у стані спокою. Аграріями проводиться системний моніторинг стану рослин у зв’язку з мінливими погодними умовами», – зазначив Євген Іванов.

Він зауважив, що складною залишається ситуація щодо забруднення угідь вибухонебезпечними предметами. Понад 12 тис. кв. км земель потребують розмінування, з них 110 тис. га – землі сільськогосподарського призначення. Найбільш забрудненими залишаються угіддя Чугуївського району – 77,1 тис. гектар.

Фото
Шаблоны для сайта