02 червня

Що робити, якщо ви стали свідком домашнього насильства: пояснюють юристи

Що робити, якщо ви стали свідком домашнього насильства: пояснюють юристи

Про те, що у певній родині систематично трапляється домашнє насильство, можуть не знати навіть найближчі родичі.

Причини, чому постраждала людина не розповідає про те, що відбувається, можуть бути різними: небажання псувати репутацію сім’ї або ж навіть страх того, що, у випадку звернення до правоохоронців, ситуація може погіршитись.

Таким людям необхідна допомога. Тож, якщо ви стали свідком домашнього насильства або навіть почули підозрілі звуки у помешканні сусідів чи родичів – ігнорувати це не варто.

 

 

 

 

Якщо вам здається, що у сусідів/знайомих в родині проблеми

Якщо ви чуєте крик, звуки боротьби, дитячий плач або інші підозрілі звуки з оселі сусідів – це може свідчити, що там відбувається домашнє насильство. Не будьте байдужими та спробуйте допомогти.

Спершу варто подзвонити у двері з будь-яким приводом, щоб оцінити ситуацію. Якщо побоювання підтвердились – викликайте поліцію.

При особистій зустрічі з можливою постраждалою людиною – розкажіть про необхідність звернутись до поліції, існування притулків для постраждалих від  насильства в сім'ї та порадьте звернутись по безоплатну правову допомогу.

Якщо від насильства в сім'ї страждають діти

Діти є постраждалими від домашнього насильства навіть тоді, коли є лише його свідками. У таких випадках варто викликати поліцію та звернутись до служби у справах дітей.

Що може бути доказом у справі про домашнє насильство

Це можуть бути фото чи відео, аудіозаписи розмов чи скріншоти переписок з погрозами чи шантажем, попередні заяви до поліції, висновки медичних експертиз, висновки комісії у справах дітей тощо.

Головна порада: якщо ви помітили факт домашнього насильства або воно вчиняється щодо вас – звертайтесь до правоохоронних органів та інших уповноважених установ та зберігайте усі докази і документи.

Якщо не впевнені як діяти – зверніться до фахівців системи безоплатної правової допомоги. Юристи системи БПД пояснять, які докази можуть бути корисні у вашому випадку та як їх зібрати.

Куди звертатись

- зателефонуйте до контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні.
- або напишіть у Telegram
- чи зверніться до найближчого бюро правової допомоги 

За матеріалами Міністерства юстиції України.

Шаблоны для сайта